Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Visoki stroški starejšega avtomobila

SREDA, 13. november 2013

Povprečna starost avtomobila v Sloveniji se v zadnjih letih stalno povečuje in je sedaj že pri skoraj 9 letih. Poglavitni razlog je seveda recesija in nižji razpoložljivi prihodki. Slabost starejših avtomobilov je pa, da imamo z njimi v povprečju več obratovalnih stroškov. Na drugi strani pa manj plačamo za avto zavarovanje, saj se ponavadi odločimo samo za avtomobilsko odgovornost (AO) ali delni kasko. 

Študija nemškega podjetja Dekra je pokazala, da ni pametno čim dlje voziti avtomobil, ki ga imamo. Po podatkih statističnega urada republike Slovenije je povprečna starost avtomobila pri nas skoraj devet let.

Smiselna je zamenjava iz osem let starega avtomobila pri manjših vozilih, kompaktnih in kombijih na štiri leta star avto. Razlog je v velikih stroških popravil in vzdrževanja starejših vozil.

Tako so pri manjših avtomobilih, ki so stari štiri leta povprečni obratovalni stroški 43,91 centa na kilometer. Pri osem let starih pa 47,87 centov na kilometer. Pri 15 tisoč prevoženih kilometrov na leto tako prihranek znaša 594 evrov. Zraven tega pa imajo novejši avtomobili novosti, ki omogočajo lažjo in bolj varno vožnjo.

Med eno izmed prednosti starejšega avtomobila pa lahko uvrstimo, da privarčujemo pri avtomobilskem zavarovanju. Sicer se v Sloveniji kot merilo avtomobila jemlje Eurotax in nova vrednost avtomobila. Vendar starejši kot je avtomobil nižja je njegova vrednost. In s tem se lahko odločimo samo za osnovno zavarovanje avtomobilske odgovornosti ali delni kasko.

Možnosti