Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Vzajemna v mesecu novembru z 15 evrov nižjim računom

SREDA, 22. oktober 2014

Vzajemna je sprejela zelo pozitivno novico za vse njene zavarovance. Račun za dodatno zdravstveno zavarovanje v mesecu novembru bo za 15 evrov nižji kot običajno. To je posledica poslovanja nad pričakovanji. Tako Vzajemna vrača denar svojim zavarovancem.

Enako se je zgodilo že preteklo leto

Vzajemna tako ponavlja vzorec iz preteklega leta, ko je prav tako znižala račun zavarovancem za 15 evrov. Razlog za to je bil prav tako poslovanje Vzajemne nad načrti. Tedaj se je to zgodilo v mesecu decembru. 

Če plačujete račun drugače kot mesečno boste znižanje potem dobili obračunano pri naslednjem plačilu.

Kdo je upravičen do znižanja premije zdravstvenega zavarovanja

Upravičeni do znižanja premije za 15 evrov v mesecu novembru so vsi tisti, ki imajo urejeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni najpozneje 21. oktobra z začetkom veljavnosti 1. novembra. Tisti, ki imajo zdravstveno zavarovanje v mirovanju seveda niso upravičeni do znižanja premije.

Adriatic Slovenica in Triglav, zdravstvena nista napovedali še nič podobnega

Ostali dve zavarovalnici, ki ponujata dopolnilno zdravstveno zavarovanje Adriatic Slovenica (tudi pod blagovno znamko Wiz) in Triglav, zdravstvena zavarovalnica še nista napovedali podobnih ukrepov. In lani nista odgovorili na podoben ukrep Vzajemne s svojim znižanjem. Tako, da ostaja veliko vprašanje ali bosta letos bolj prijazni do svojih zavarovancev.

Vzajemna je organizirana kot vzajemna zavarovalnica

Ena izmed razlik Vzajemne do preostalih dveh zavarovalnic je v tem, da je Vzajemna - vzajemna zavarovalnica. Osnovna lastnost vzajemne zavarovalnice je, da posluje nepridobitno. To v praksi pomeni, da ustvari le toliko presežka, da zagotavlja stabilnost poslovanja, varnost in razvoj. V tujini so take oblike precej pogoste.

Kaj se bo zgodilo z dopolnilnim oziroma kot je pri nas bolj poznano z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem

Nova vlada je napovedala ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Vse kar se tiče zdravstvenega zavarovanja naj bi šlo pod nadzor Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki že sedaj ureja obvezno zdravstveno zavarovanje. Kaj se bo v resnici zgodilo je težko napovedat. Upajmo samo, da bodo odigrali največjo vlogo matematični izračuni in kaj je najboljše za nas zavarovance ne pa kaj je kratkoročno najboljše za politike ali zdravstvene lobije.

 

Možnosti