Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Wizz Air dovoljuje uporabo elektronskih naprav na letalu

SREDA, 29. januar 2014

Madžarska nizkocenovna letalska družba Wizz Air je objavila včeraj, da lahko potniki od sedaj naprej tekom celotnega leta uporabljajajo pametne telefone, tablice in elektronske čitalnike knjig. Izjema so večje elektronske naprave kot so prenosni računalniki. Pri uporabi mora biti na elektronski napravi vklopljen le način letenje.

Do sedaj uporaba šele po pristanku

Do sedaj se je lahko pričelo uporabljati elektronske naprave šele po pristanku. Wizz Air je tako v prakso vnesel priporočilo Evropske agencije za varnost v letalstvu - EASA (European Aviation Safety Agency). Le ta je 9. novembra lansko leto izdalo novo priporočilo glede uporabe elektronskih naprav tekom leta.

Prenosni računalniki 

Pri prenosnih računalnikih in drugih večjih elektronskih naprav pa velja pravilo, da morajo biti pri začetku letenja in pri pristanku pospravljeni ali pod sedežem ali v predalu za ročno prtljago. Razlog je nevarnost morebitnih poškodb zaradi velikosti naprav.

Wizz Air 4 letalska družba, ki omogoča uporabo elektronskih naprav tekom leta

Državni nadzorni organ mora dati dovoljenje letalski družbi, da se dovoli uporaba elektronskih naprav tekom leta. Do sedaj so to dovoljenje dobile letalske družbe British Airways, Lufthansa in portugalska TAP.

Wizz Air leti tudi iz Ljubljane in drugih nam bližnjih letališč, kot so Benetke,...

Pri Adria Airways so konec leta 2013 sporočili, da še preverjajo združljivost letal s smernicami uporabe elektronskih naprav.

 

Možnosti