Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Zakaj so nevihte vedno hujše in kako se zaščititi pred tem

ČETRTEK, 31. julij 2014

Vreme. Je eno izmed priljubljenih tem pogovora. Na žalost v zadnjih letih je večino pogovora o vremenu negativnega. Prihaja do zelo velikih ekstremnih situacij. Eno leto suša, drugo leto preveč padavin. Poplave, toča in vse drugo. Zakaj je temu tako in kaj lahko storimo glede tega pa v nadaljevanju.

Kaj pravijo meteorologi in drugi strokovnjaki?

Na osnovno vprašanje ali prihaja do globalnega segrevanja ali je to samo navadno nihanje vremena trenutno še ni dokončnega odgovora. Je pa veliko teorij. Da imamo nevihte v tem letnem času je normalno. Vendar to obdobje slabega vremena in številnih neviht pa ni. Večinoma je v tem letnem času prišlo do neviht, ki pa so se hitro pomaknile naprej. To poletje pa slabo vreme in nevihte kar ostajajo. Razlog tega so majhne razlike v zračnem tlaku. Tako še vedno čakamo na daljše obdobje visokega zračnega tlaka (anticiklon) s sončnim vremenom.

Kaj je razlog za vedno hujše nevihte?

Po mnenju dela strokovnjakov je osnovni razlog za vedno večje nevihte, da prihaja zaradi segrevanja ozračja do višjih temperatur morja. Posledično se je povečal delež vodne pare v atmosferi. Ko je več vode v atmosferi je več energije v ozračju. In zaradi tega so posledično nevihte bolj intezivne. Več je neurij in večja je masa padavin.

Kako se je možno zaščiti pred tem?

Kot prvo si je potrebno priznati, da prihaja do vedno bolj ekstremnih situacij. Posledično smo bolj pripravljeni, da glede tega tudi nekaj naredimo. Seveda ne moremo spremeniti narave in vremena. Lahko pa se vsaj delno prilagodimo. Po modelih največje svetovne pozavarovalnice Munich Re naj bi se škode poletnih neviht v naslednjih 30 letih povečale za 25%.

Spremljanje vremena

Sodobna tehnologija omogoča številne možnosti spremljanje vremena. Eden izmed najboljših pregledov je na strani Agencije za okolje - Radarska slika padavin. Le-ta omogoča pregled gibanja oblakov in napoveduje stopnjo padavin, oziroma možnost neviht in toče.

Kako zaščititi in zavarovati nepremičnino

Kot prvo je potrebno narediti vse kaj se da, da voda ne bi zalila kleti, oziroma spodnjega dela hiše. Prvi korak je seveda že pri gradnji, saj je smiselno, da se gradi na nekoliko višji površini. S tem voda ne odteka v spodnji del hiše. Obenem pa je tako potrebna zelo visoka podtalnica, da pride do izliva podtalnice v spodnji del nepremičnine. Garaže in vrata naj so zaščitena, oziroma obdana z materiali, ki dobro tesnijo in tako preprečujejo vstop vode v prostor.

Zavarovanje nepremičnine

Nepremičnine predstavljajo v veliki večini primerov največji del premoženja posameznika. Zaradi tega, naj bodo nepremičnine tudi ustrezno zavarovane. Po neuradnih podatkih s strani zavarovalnica naj bi bilo le 60% nepremičnih zavarovanih. Potrebno se je zavedati, da samo osnovno zavarovanje ne krije škode neviht, izliva vode,... Potrebno je dodatno vključiti v zavarovanje nepremičnine tudi elementarne nevarnosti, kot so nevihte, toča, voda in drugo. Zavarovalnice imajo tukaj precej posebnosti, tako da se je potrebno dobro pozanimati pri vašem zavarovalnem zastopniku kaj je vse vključeno pri določeni točka zavarovanja. Pri tem se je potrebno zavedati, da je s spremembo vremena možnost, da se vsakemu kaj zgodi in ne samo tistim, ki imajo nepremičnine ob rekah,...

Kaj storiti pri sadovnjakih in vrtovih?

Mreže proti toči so postale sestavni del večine sadovnjakov in vrtov. Tudi zasebnih. Tveganje, prepustiti vremenu ves trud, delo in investicije je enostavno preveliko.

Avtomobilsko zavarovanje

Pri nevihtah je predvsem možnost toče in predmetov, dreves in drugega, da poškodujejo avtomobil. Glede prevencije so ob garažah vedno bolj priljubljene montažne strehe pod katero se lahko parkira avtomobil. Glede posledic škode pa je seveda edino kar pomaga avtomobilsko zavarovanja, ki pa seveda stane. Pri novejših avtomobilih je smiseln splošni kasko, ki krije seveda tudi elementarne nezgode. Pri delnem kasku je mogoče dodati kombinacijo naravne in elementarne nesreče. Vendar pozor, pri nekaterih zavarovalnicah je mogoče celo dobiti cenejši splošni kasko kot pa je vključitev delne kombinacije naravne in elementarne nesreče v delni kasko. Veliko je spet posebnosti od zavarovalnice do zavarovalnice, tako da se dobro posvetujte z vašim zavarovalnim zastopnikom.

A se bo zavarovanje podražilo zaradi vremena?

Prvi korak je, da bo več prevencije. Tako, ne bo tako veliko dodatnih škod. Zavarovalnice bodo tudi bolj segmentirale stranke; na primer pri garaži se zmanjša možnost škode zaradi toče in drugo. Pod črto pa bodo zavarovalnice pričakovane večje stroške zaradi vremena seveda na koncu prevalile na zavarovance.

 

Možnosti