Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Zakaj so zavarovalnice nepriljubljene

SOBOTA, 16. februar 2019

Redko kateri segment poslovanja je tako dobičkonosen in tako nepriljubljen pri ljudeh kot so zavarovalnice. Kot je dejal direktor največje zavarovalniške skupine v Evropi, Allianz da njihova industrija ni ravno poznana po priljubljenosti. Zakaj je temu tako in kakšne spremembe se obetajo v prihodnosti, ne samo, da bi zavarovalnice postale manj nepriljubljene ampak, da bodo sploh preživele v prihodnosti ob vedno večji konkurenci novih mladih podjetij, ki se podajajo v panogo.

Informativni izračun elektrike v 2018

Zakaj so zavarovalnice nepriljubljene

Poslovni model zavarovalnic temelji na tem, da zavarovanci vnaprej plačajo zavarovanje. Posledično imajo zavarovalnice veliko prostega denarja do plačila odškodnin. Zavarovalnice so tako med največjimi investitorji na kapitalskih trgih in s tem ustvarjajo donose zase. Zavarovalnice tudi pozavarujejo velik del svojih potencialnih izplačil. Zavarovalnice v bistvu počnejo arbitražo z zahtevanim višjim plačilom od zavarovancem, potem pa množičen paket zavarovanj pozavarujejo po nižji ceni saj je v množičnem paketu manj možnosti za nastanek vseh škod. Ob plačilu odškodnin pa se zavarovanci potem soočajo z zavarovalnico, birokracijo in s komentarji cenilcev glede škodnih dogodkov. Ta proces je za zavarovance v številnih primerih precej negativen, kar posledično vpliva na zadovoljstvo s produkti, ki jih ponujajo zavarovalnice. Sklepanje avtomobilskega zavarovanja, zavarovanja hiše ali stanovanja, nezgodnih zavarovanj, zdravstvenih zavarovanj in drugih bi moralo biti enostavno, izplačilo škod pa hitro.

Zavarovalnice imajo visoke dobičke

Zavarovalnice ponujajo svoje produkte zavarovancem. Produkti so pogosto precej kompleksni, s številnim drobnim tiskom, neprimerljivi s konkurenco, da zavarovanci ne morejo primerjati cen, in drugo. Končni rezultat za zavarovalnice je prej omenjena slaba podoba ampak na drugi strani visoki dobički. Prej omenjena največja evropska zavarovanica Allianz je imela le tega 7,5 milijard evrov v 2018. Največja slovenska zavarovalnica Triglav je na ravni skupine (vse države, kjer posluje) dosegla v 2017 84,4 milijona evrov dobička. Za leto 2018 še ni objavljenih poslovnih rezultatov.

In kako gre drugače?

Predvsem digitalizacija in s tem nakup v nekaj minutah, enostavnost produktov in s tem cenejši produkti, hitra pomoč in enostavnost pri uveljavljanju škodnih dogodkov so pot do večjega zadovoljstva današnjih potrošnikov. Največje zavarovalnice imajo največ denarja za spremembe ampak imajo tudi največ birokracije. Tako, da je vprašanje kdo bo uspel v prihodnosti ponuditi potrošnikom najboljšo uporabniško izkušnjo. V Skandinaviji so zavarovalnice priljubljene, ker so prijazne do svojih strank. To bi moral biti cilj tudi za druge zavarovalnice po svetu.

O Varčuj24

Varčuj24 je spletna stran za primerjavo ponudb zavarovalnic, bank in distributerjev elektrike. Spletno stran ustvarjamo s ciljem, da pripomoremo potrošnikom k boljšim in bolj ugodnim odločitvam glede produktov kot so zavarovanja, depoziti, paketi elektrike in drugo. Želimo prikazati številke za marketingom ponudnikov. Mnoga leta so bile tile trgi popolnoma nepregledni. Vsekakor je čas, da se to spremeni. Temu poskušamo pridodati tudi mi. Ob primerjavi ponudnikov lahko letno privarčujete tudi več kot 500 evrov pri fiksnih stroških.

Možnosti