Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Zamenjava banke - kako privarčevati 100 EUR letno

SOBOTA, 30. april 2016

Stroški bančnih storitev rastejo iz leta v leto. Na spletni strani varcuj24.si redno spremljamo cene bančnih storitev. Pri tem smo ugotovili, da cene bančnih storitev poznajo samo eno smer in to je navzgor. Bančni komitent ima na voljo samo možnost zamenjave paketa ali zamenjavo banke. Pri zamenjavi banke lahko potrošniki privarčujejo tudi 100 in več evrov letno. Največ lahko privarčujejo komitenti največjih bank. Banke se zavedajo pasivnosti komitentov in to s pridoma izkoriščajo v svojo korist. Zamenjava banke je enostavna kot zamenjava kovancev v papirnat denar. Skoraj vso delo za vas opravi nova banka.

V zadnjem letu smo priča številnim podražitvam bančnih storitev

Banke so pod vedno večjim pritiskom zaradi nizkih obrestnih mer. Nizke obrestne mere znižujejo prihodke na obrestni strani bank. Zaradi tega bodo banke poskušale doseči več prihodkov na strani bančnih provizij. In ta proces že poteka s številnimi dvigi stroškov bančnih storitev. Podatki za januar in februar, 2016 napram enakemu obdobju leta 2015 kažejo, da so čisti obrestni prihodki bank padli za 11%, provizije pa le za 3%. Padec provizij je povezan s številnimi stečaji podjetij. Na varcuj24.si pričakujemo, da bodo banke še naprej poskušale omiliti padec prihodkov iz naslova obresti preko provizij. Zato bo na potrošnikih, da bodo aktivni in se izognejo večjim podražitvam bančnih stroškov z zamenjavo banke. Stroškovno bolj ugodne banke omogočajo letne prihranke tudi 100 in več evrov. 

Kako poteka postopek zamenjave banke

Postopek zamenjave banke je zelo enostaven. Po odprtju računa pri novi banki le ta za vas uredi skoraj vso delo. V dogovoru z vami vaša nova banka zapre vaš račun pri prejšnji banki, odpre trajna naloge in direktne obremenitve na podlagi podatkov poslanih iz vaše prejšnje banke, sporoči številko vašega novega računa delodajalcu,.. Aktivni potrošniki tako zelo enostavno prihranijo precej pri mesečnih fiksnih stroških.

Na kaj bodite pozorni pri zamenjave banke

Preden se odločite za zamenjavo banke prej preverite vse stroške, ki jih imate pri stari banki in tiste, ki jih boste imeli pri novi banki. 

Pozorni bodite predvsem na:

  • Mesečne stroške vodenja bančnega računa,
  • Stroške dviga gotovine na bankomatu,
  • Stroške kreditnih kartic,
  • Stroški dviga gotovine s kreditnimi karticami,
  • Stroške plačil položnic na bančnem okencu in preko spleta, stroške trajnikov, direktnih nalogov in nakazil.

Zraven tega bodite še pozorni na to ali je bančna poslovalnica v vašem kraju (če vam je to pomembno), če banka ponuja spletno in mobilno bančništvo ter drugo. 

Možnosti