Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Zavarovalnice so prenesle povišanje davka na cene avtomobilskega zavarovanja kljub izboljšanju poslovnih rezultatov zaradi padca škod

SOBOTA, 28. februar 2015

Povišanje davka od prometa zavarovalnih poslov (DPZP) iz 6,5 na 8,5% od 1. januarja, 2015 so zavarovalnice v celoti prenesle na potrošnike. Vsaj pri zavarovanjih, ki jih primerjamo na varcuj24.si, med drugim tudi avtomobilsko zavarovanje (obvezno avtomobilsko zavarovanje). Pri tem smo na varcuj24.si primerjali tudi statistične podatke in ugotovili, da zavarovalnicam sicer padajo prihodki vendar na drugi strani padajo škode pri avtomobilskem zavarovanju še bolj, kar izboljšuje dobičkonosnost zavarovalnic. Na Varčuj24 smo pričakovali, da bo vsaj en del zavarovalnic ne bo višjega davka prenesel na zavarovance. Zavarovalnice so s padcem škod dobile priložnost, da ohranijo cene na enaki ravni in same prevzamejo višji davek. Na žalost se to ni zgodilo. Pri primerjavi bank smo priča temu, da je trenutno samo še del bank podražil storitve zaradi višjega davka. Zavarovalnice so očitno druga zgodba. Zavarovanci imajo tako priložnost za znižanje stroška samo preko primerjave cen zavarovalnic in zamenjave k cenejšemu ponudniku.

Obvezno avtomobilsko zavarovanje podražile vse zavarovalnice, ki jih primerjamo na varcuj24.si

Na spletni stran varcuj24.si primerjamo cene obveznega avtomobilskega zavarovanja na primeru spletnih cen za najbolj pogost avtomobil v Sloveniji Renault Clio, letnik 2005,... Podrobneje na naši spletni stran Varčuj24 Blog.

Edini ponudnik, ki ni spremenil cene je Wiz pri ceni pri mesečnem plačilu. V primeru, da boste samo podaljšali avtomobilsko zavarovanje boste plačali več zaradi višjega davka od prometa zavarovalnih poslov. V primeru, da boste primerjali in zamenjali zavarovalnico lahko precej privarčujete. Pri obveznem avtomobilskem zavarovanju ni razlike v ponudbi med zavarovalnicami. Edina razlika je v ceni.

Zavarovalnice povečujejo dobiček zaradi nižjih škod pri avtomobilskem zavarovanju

Premije pri obveznem avtomobilskem zavarovanju so v prvih 3. četrtletjih glede na enako obdobje preteklega leta padle za 7,8%. Glavni vplivi na nižje pobrane premije obveznega avtomobilskega zavarovanja so zamenjava k zavarovalnicam z nižjo ceno, manj avtomobilskih zavarovanj, nižje cene pri določenih zavarovalnicah,.. Na drugi strani pa so škode pri obveznem avtomobilskem zavarovanju padle kar za 11,5%. Škode pa se znižujejo med drugim tudi zaradi vse manj vožnje. Tukaj je spet svoj del naredila gospodarska kriza. Se pa povečuje na drugi strani število potnikov v mestnem javnem linijskem prevozu. Obvezno avtomobilsko zavarovanje tako ostaja za zavarovalnice najbolj dobičkonosen del poslovanja pri premoženjskem zavarovanju.

 

Po naši oceni so zavarovalnice z večjim dobičkom na avtomobilskih zavarovanjih financirali večje izgube na drugih zavarovanjih. Predvsem drugih premoženjskih zavarovanjih; nepremičnine

Velike naravne ujme se seveda poznajo tudi na poslovnih rezultatih zavarovalnic. Zavarovalnice sicer sodelujejo s pozavarovalnicami za prenos dela tveganj. Vendar zavarovalnice nosijo še vedno vsaj en del tveganj. Ker bi celotno pozavarovanje izbrisalo tudi celotni dobiček.

Zavarovalnica Triglav tako od leta naprej znižuje od leta 2008 naprej čisti škodni količnik (delež škod v premijah) in tako povečuje dobičke. V letu 2014 bodo naravne katastrofe verjetno vsaj sodeč po podatkih za prva tri četrtletja zvišale ta količnik. Dobra plat je povečanje dobičkonosnosti na strani obveznega avtomobilskega zavarovanja. Za zavarovalnice.

 

 

Možnosti