Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Uvajajo se elektronski recepti za zdravstveno zavarovanje

TOREK, 12. november 2013

Tudi obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje bo doživelo spletno dobo. Do konec leta 2013 naj bi v delu Slovenije že začeli delovati elektronski recepti za zdravila in elektronsko naročanje pacientov.

Do konec leta 2013 elektronski recepti samo v 4 regijah

Slaba novica je, da preden se bo celotni projekt eZdravje razširil na celotno Slovenije naj bi trajalo pet let. Ta projekt je naletel na številne težave v preteklosti in s tem povezane preložitve začetka. Vmes je bil tudi začasno zaustavljen. Tako da tudi to pričakovano obdobje petih letih, ko bo vse delovalo kot bi moralo ni presenetljivo.

Na začetku bodo v projekt vključene Primorska, Dolenjska, Gorenjska in osrednja Slovenija. Ambulante osebnih zdravnikov bodo povezane z lekarnami in bolnišnicami. Tako nam ne bo več treba nositi receptov s sabo.

Elektronski recepti imajo številne prednosti

Izkušnje iz EU kažejo, da spletne rešitve zdravstvenega zavarovanja pripomorejo k manj napakam pri doziranju zdravil, manj administrativnega dela, boljši pregled nad stroški,…

Zdravniki bodo imeli s tem boljši pregled nad vsemi predpisanimi zdravili. Obenem bodo lažje ugotovili morebitna neskladja med predpisanimi zdravili.

Naslednji korak je, da se bomo naročali sami

Prihodnji korak tega projekta je, da bi se lahko naročali sami. Vendar glede na počasnost in zamudo tega projekta, ter rok trajanja še naslednjih pet, ko bo vse delovalo kot je treba znotraj dopolnilnega in obveznega zdravstvenega zavarovanja je to še daleč v prihodnosti.

Letno izdano preko 15 milijonov receptov

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Slovenije je bilo v letu 2009 izdanih 15,7 milijonov receptov. To v povprečju pomeni, da je bilo vsakemu prebivalcu letno izdanih skorajda 8 receptov. Po podatkih iz leta 2007 se pa daleč največ receptov, to je preko 40% izda zaradi zvišanega krvnega tlaka.

V skupni strukturi stroškov v zdravstvu so znašali stroški preventive v 2011 le 7,3% stroškov kurative. Sicer se to razmerje v zadnjih letih izboljšuje v prid preventive vendar je še vedno premalo preventive. Posledično je tudi še vedno precej preveč receptov v zdravstvenem zavarovanju.

 

 

Možnosti