Vsa vprašanja in odgovori o zavarovanjih, bančništvu in elektriki na enem mestu

PRIMERJAJTE 10 dobaviteljev elektrike na varcuj24.si in privarčujte 100 EUR

Zimske gume

NEDELJA, 10. november 2013

Spet se bliža 15. november s katerim mora biti naš avtomobil pripravljen za zimo. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj glavnih dejavnikov zimskih gum oziroma pnevmatik.

Profil na zimskih gumah

Večina nas se bo odločila za zamenjavo letnih gum na zimske gume. Pogoj, da lahko uporabimo še tiste od lani je, da imajo še vsaj 3 mm profila v kanalih dezena. V primeru, da nimajo toliko profila in nas zaustavi policija je kazen 120 EUR. V primeru, da ob nezadostnem profilu gum pride še do oviranja prometa pa je kazen 500 EUR. 

Zimske gume je potrebno imeti na vozilu vsaj do 15. marca. Oziroma v primeru zimskih razmer še prej in po tem časovnem intervalu. Glavni prednosti zimskih gum je večji oprijem na cestišče pri temperaturi pod 7 stopinj celzija in krajša zavorna pot.

Kako dolgo lahko uporabljamo zimske gume?

Kako dolgo lahko vozimo zimske gume je odvisno od več dejavnikov. Poglavitna sta število prevoženih kilometrov in način vožnje. Pri številu kilometrov je tako, da če prevozimo na leto okrog povprečnih 40.000 kilometrov in imamo zimske gume na avtomobilu samo pozimi jih lahko uporabljamo približno sedem let. Način vožnje je pa seveda mišljeno ali vozimo bolj defenzivno ali bolj agresivno. Defenzivna vožnja tako zraven goriva, živcev ugodna vpliva tudi trajanje zimskih gum. Na splošno je pa življenjska doba gum okrog 10 let. Razlog zato je obraba gume in spreminjanje kemijskih lastnosti gum skozi čas.

V primeru, da smo se vozili tudi poleti z zimskimi gumami na našem avtomobilu je bilo to zelo nespametno. Sicer smo res privarčevali z nakupom letnih gum vendar bomo zato na koncu plačali precej več. Poglavitni razlogi zato so: porabili smo več goriva, porabili smo več profila na gumah, elastičnost gum se je zmanjšala. Zelo verjetno je, da so zimske gume skozi poletno vožnjo uničene. V primeru, da jih ne zamenjamo je potrebno biti zelo pozoren pri vožni pozimi saj bo vožnja zaradi prej naštetih dejavnikov precej bolj nevarna.

Zimske gume s platišči naj bodo shranjene v suhem, temnem in hladnem prostoru ter ležečem položaju.

Celoletne gume

Druga možnost je, da se odločimo za kombinirane zimsko-letne gume to so tako imenovane celoletne gume. Le te gume so po glavnih značilnostih precej slabše od zimskih gum.

Letne gume s snežnimi verigami

Tretja in najslabša možnost so pa letne gume in snežne verige. Tukaj gre v večini primerov bolj za zadostitev zakonskih pogojev kot za varnost v prometu. Kot je razvidno iz slike imajo letne gume precej manj profila in s tem manj oprijema.

Vožnja v zimskih razmerah

Pred začetkom vožnje očistimo z avtomobila sneg ali led. Prav tako očistimo luči avtomobila, da smo vidni in da vidimo kaj se dogaja na cesti. Osnovni nasveti za vožnjo po snegu so, da imamo zadostno varnostno razdaljo, da prestavimo v višjo prestavo ob 2.500 obratih na minuto, da smo zelo pozorni in da predvidevamo situacijo na cesti. V primeru, da sneži se ustavimo, ko vidimo, da je potrebno ponovno očistiti avtomobil.

 

 

Možnosti